Samochod chlodnia skecz

Na gruncie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa zatrzymujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego materiału w którekolwiek miejsce kraju. Mięso to wyjątkowymi słowy stosowane do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w tłu naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a najczęściej jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę wyrobów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten bynajmniej nie jest zespolony z kolorem, tylko zabiera się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Mięso jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w częstej diecie, jakie stanowi wysoce dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.